Ημέρα γιορτής η σημερινή για  την ομάδα μας που συμπληρώνει  7  δεκαετίες ζωής, στο τέλος μιας ποδοσφαιρικής σεζόν η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. 

 Είναι μια επέτειος που οι άνθρωποι του συλλόγου αλλιώς την σχεδίαζαν και αλλιώς την ονειρευόταν καθώς φιλοδοξούσαν να γιορτάσουν σαν πρωταθλητές Χαλκιδικής τα 70 χρόνια της ομάδας του Πολυγύρου σε μια μεγάλη εκδήλωση με τιμώμενα πρόσωπα και παρευρισκόμενους όσο το δυνατόν περισσότερους από όσους πρόσφεραν στο σύλλογο από οποιοδήποτε πόστο στη διάρκεια αυτή.

 Δυστυχώς με όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας τίποτε από αυτά δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί. Ξέχωρα όμως από όλα, η 29ή του Μάη δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει την απαρχή για όλα όσα αποτελούν την ιστορία της Νίκης.

 Μια μέρα σαν σήμερα λοιπόν στις 29 Μαϊου (μια ημερομηνία που έχει σημαδέψει τον Ελληνισμό με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και  το παγκόσμιο ποδόσφαιρο με την τραγωδία στον τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών στο Χέιζελ) το 1950 το πρωτοδικείο Πολυγύρου εγκρίνει το καταστατικό του Σωματείου και δίνει πλέον και νομική υπόσταση στην ιδέα που γέννησε την πρώτη αθλητική ομάδα της πόλης.

 Η πρωτοβουλία των Ιωάννη Μυλωνά, Δημήτρη Χατζηχρίστου, Τάκη Παλαμίδα, Νικόλαου Κορέντη και Μιχαήλ Ι. Βογιατζή έδωσε το έναυσμα προκειμένου να ξεκινήσει μια αθλητική ιστορία που έφτασε αισίως να μετράει 70 χρόνια γεμάτα διακρίσεις και αναμνήσεις.

 Οι ιστορίες από αναμετρήσεις αλλά και τους ανθρώπους που υπηρέτησαν από διάφορες πλευρές το σύλλογο και τη φανέλα που στο στήθος της στα σύγχρονα χρόνια απεικονίζει τη Θεά της Ελληνικής Μυθολογίας Νίκη, είναι αμέτρητες. Όλοι μας έχουμε τουλάχιστον μία να διηγηθούμε καθώς η ομάδα με την πάροδο των ετών έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας του Πολυγύρου με μεγάλη επιρροή ακόμα και έξω από τις  τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

-Το ποδόσφαιρο στην πόλη πριν τη ίδρυση της Νίκης

 Γύρω στο 1930 στην πρωτεύουσα του νομού δραστηριοποιείται ο Π.Α.Ο.Π. (Ποδοσφαιρικός Αθλητικός  Όμιλος Πολυγύρου) με πρόεδρο τον Χρήστο Χρηστίδη και ποδοσφαιριστές συνομήλικους του, όπως τον Γ.Μουταφτσή.

 Αναφορές επίσης υπάρχουν στον ποδοσφαιρικό σύλλογο Ηρακλής, που μάλλον επρόκειτο για ομάδα μαθητών του Γυμνασίου. Αργότερα υπήρχε μόνο η ΕΟΝ που έδινε φιλικά παιχνίδια με τις αντίστοιχες ΕΟΝ των γειτονικών χωριών. Στις αρχές του 1950 μερικοί νεαροί που αγαπούν το ποδόσφαιρο δημιουργούν τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Πολυγύρου (Π.Ο.Π.), χωρίς καταστατικό και συμβούλιο.

1930 Ποδοσφαιρικός σύλλογος Ηρακλής. Διακρίνονται : Κίστος Δέλλιος (καθήμενος αριστερά), Αδελφοί Βλαχογιάννη, Γιάννης Αρζόγλου, Χρήστος Ασημινάρης, Φτίκας από Κασσάνδρα, Μπαρής από Παλαιόκαστρο κλπ.


1950. Ποδοσφαιρικός Όμιλος Πολυγύρου (ΠΟΠ). Όρθιοι Χρ Λιάλιος, Χριτοφ. Κούτσης, Σωτ. Γεωργίου, Αθ. Ντίλης, Κατερτζής, Λάμπρου. Καθήμενοι : Π. Καπλάνης, Αθ. Αμπαράς, Κ. Χλίχλιας.

-Η χρονολογική σειρά των γεγονότων

 Οι ζυμώσεις για την δημιουργία της ομάδας έχουν ολοκληρωθεί και σειρά έχουν οι πράξεις. Στις 20 Μαϊου 1950 το προσωρινό Δ.Σ. του υπό έγκριση σωματείου, αποτελούμενο από τους ιδρυτές, καταθέτει την αίτηση στο πρωτοδικείο Πολυγύρου.

αιτηση για εγκριση

 Στις 24 του ίδιου μήνα η δημόσια συνεδρίαση υπό τον πρόεδρο Ν.Διαλυνά παρουσία του Εισαγγελεύοντος δικηγόρου Κωνσταντίνου Τσουγκράνη εξετάζει το αίτημα.

 Πέντε ημέρες μετά η έγκριση του συλλόγου είναι γεγονός και η 29η του Μάη συνδέεται για πάντα με την αθλητική ιστορίας της πόλης μας. Τα ευχάριστα νέα δημοσιεύονται μία ημέρα μετά. Η εποχή
ίδρυσης της ομάδας θα εμπνεύσει τους παράγοντες της ώστε να επιλέξουν τα χρώματα της άνοιξης, το πράσινο και το άσπρο, ως τα χρώματα των εμφανίσεων της Νίκης.

-Τα πρώτα χρόνια

 Τη δεκαετία του 50 το ποδόσφαιρο στον πλανήτη προσπαθεί με γοργά βήματα να βρει τη δυναμική του και να ξαναμπεί στις ζωές των ανθρώπων έπειτα από τον καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο των προηγούμενων ετών. Στην Ευρώπη στα μέσα της δεκαετίας διεξάγεται το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων ενώ έχουν ήδη γίνει τα μουντιάλ του 1950 και 1954 σε Βραζιλία και Ελβετία αντίστοιχα.

1951 Νίκη Αρης Κασ*δρειας

 Την ίδια περίοδο στη Χαλκιδική ξεκινούν δειλά δειλά οι προσπάθειες, με πενιχρά συνήθως μέσα, ώστε να δημιουργηθούν ποδοσφαιρικές ομάδες. Αυτές συμμετέχουν σε φιλικά παιχνίδια, κυρίως μεταξύ τους αλλά και με ομάδες από τη Θεσσαλονίκη  (μάλιστα οι γηπεδούχοι αποζημιώνουν τους φιλοξενούμενους για τα έξοδα μετακίνησης) σε ημερομηνίες και ώρες που το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι εργασίες των συμμετεχόντων, συνήθως από Απρίλη και έπειτα αλλά κυρίως μέσα στο καλοκαίρι.

 Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας η Νίκη θα έχει μετακομίσει από το παλιό της γήπεδο στην περιοχή των παλαιών δικαστηρίων και της Αγροτικής τράπεζας, στη σημερινή τοποθεσία, σε ένα γήπεδο του οποίου οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν με αφορμή τον εορτασμό της Εκατονταετηρίδας από την επανάσταση της Χαλκιδικής τον Ιούνιο του 1954 και το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα εγκαινιαστεί πολλά χρόνια αργότερα (Δείτε την ιστορία του νέου γηπέδου πατώντας εδώ)

κατασκεύη γηπέδου

 Από τα στοιχεία που διαθέτουμε το πρώτο πρωτάθλημα Χαλκιδικής έλαβε χώρα το 1954 με τη Νίκη να χάνει τον τίτλο σε διπλό τελικό. Ενώ στα επόμενα χρόνια κάποια πρωταθλήματα δεν ξεκίνησαν ποτέ, κάποια όπως αυτό του 1955 δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και για μερικά δεν υπάρχουν αναφορές στις εφημερίδες της εποχής που υπάρχουν στα αρχεία μας.

 Ο Πολύγυρος είχε πλέον τα δικά του αθλητικά ινδάλματα και ο κόσμος της πρωτεύουσας περήφανος ακολουθούσε τους ποδοσφαιριστές του που έδιναν την ψυχή τους για τη Νίκη προκειμένου να τους προσφέρει χαρά και διασκέδαση. Η μεγάλη παρέα των Μήτσου Κωνσταντινίδη, του αρχηγού Ν.Λάνη, του δυναμικού Γ.Θάνου, του κανονιέρη της εποχής Π.Καπλάνη, των αδελφών Ζογλοπίτη, του σκληροτράχηλου Σ.Σωτηρίου, του ταχύτατου Μ. Απ. Ρόκου και του αίλουρου τερματοφύλακα Μ. Ηλ. Ρόκου, αποτελούσε μεγάλο μέρος από τα πρώτα ροστερ των πρασίνων της δεκαετίας αυτής.

1952. Γήπεδο Γερακινής. Ένα από τα πρώτα φιλικά παιχνίδια της Νίκης (3-0). Στον αγώνα απέναντι στην τοπική ομάδα οι ποδοσφαιριστές του Πολυγύρου μετέβησαν με τα πόδια!!!
Όρθιοι: Ν.Χλιάπας (παράγοντας), Μάνθος Ρόκος, Γ.Κωνσταντινίδης, Γ.Ζογλοπίτης, Ν.Λάνης, Π.Καπλάνης, Γ.Κόκκαλης, Γ.Θάνος, Σ.Γεωργίου, Γ.Μουταφτσής (παλιός ποδοσφαιριστής). Κάτω: Δ.κωνσταντινίδης, Π.Εμμανουήλ, Δ.Ζαμπούνης. Παρουσία του προέδρου της Νίκης Γ.Μυλωνά, του Άγγλου διευθυντή των Μεταλλείων κ.Ρότζερς αλλά και πλήθους κόσμου.

-Η δεύτερη δεκαετία

 Η επόμενη δεκαετία επιφυλάσσει για τη Νίκη πολλές επιτυχίες και αξεπέραστα αγωνιστικά ρεκόρ. Η ομάδα στέφεται Αήττητη Πρωταθλήτρια 2 συνεχόμενες φορές, για τις χρονιές 1963 κ 1964. Το σερί της χωρίς ήττα σε επίσημα παιχνίδια κρατά για διάστημα 600!! και πλέον ημερών.

πρωταθλήτρια 1963κουδας

Λίγα χρόνια μετά, με την ίδρυση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χαλκιδικής το 1968 οι πράσινοι κατακτούν και εκείνο το πρωτάθλημα, το πρώτο που διοργάνωνε η νεοσύστατη ένωση παίρνοντας τη σκυτάλη από την ΕΠΣ Μακεδονίας που είχε αναλάβει την διοργάνωση των προηγούμενων πρωταθλημάτων μεταξύ των ομάδων της Χαλκιδικής.

 Η δεκαετία αυτή περιελάμβανε το Βραβείο ήθους που απονεμήθηκε στις 23-12-1961 και δινόταν πανελλαδικά, και την αναγνώριση της Νίκης ως μέλος της Ε.Π.Ο στις 5-8-1962. Καθώς επίσης και σπουδαίους φιλικούς αγώνες με τις ομάδες του Π.Α.Ο.Κ. του Άρη και του Ηρακλή να επισκέπτονται τον Πολύγυρο με όλους τους ποδοσφαιριστές τους, ακόμα και τους διεθνείς (Στην παραπάνω φώτο ο Γ. Κούδας από το φιλικό Νίκη-Π.Α.Ο.Κ. στο οποίο αγωνίστηκε από ένα ημίχρονο με την κάθε ομάδα, για τη δοκιμή του ο Στάυρος Σαράφης (φώτο κάτω καθιστός δεύτερος από αριστερά), πριν πάρει μεταγραφή στον δικέφαλο).

Οι ομάδες της Νίκης και του Π.Α.Ο.Κ. στην κοινή τους φωτογραφία λίγο πριν τη σέντρα του σπουδαίου φιλικού.

Η συνθεση της Νίκης στο φιλικό του 1969 απέναντι στον Άρη.
Όρθιοι  από αριστερά: ΜάντσιοςΧ., Μάντσιος Α., Πρωτόγερος, Καζάνης, Σταμπουλίδης, Ζούνης, Κορέντης.
Καθιστοί από αριστερά: 
Καρράς, Τσάπατος, Λαφαζάνης, Κούφατζης, Λεμονής, Κόκκαλος Ν., Ιατρού, Ψαράς.

-Τα χρυσά χρόνια

 Στην τρίτη δεκαετία της ζωής του ο σύλλογος της πρωτεύουσας θα γνωρίσει τις μεγάλες του δόξες. Κατακτήσεις πρωταθλημάτων και κυπέλλων στη Χαλκιδική παίζοντας κατά περιόδους σπουδαίο ποδόσφαιρο και φυσικά την τεράστια επιτυχία της συμμετοχής στην Β΄ Εθνική κατηγορία στον τρίτο όμιλο της σεζόν 1973-74.

21478_582532045235799_6985003348364878728_n Πριν από αυτό οι πράσινοι τρέξανε ένα σερί 30 αγώνων χωρίς ήττα (22 σε τοπικό και 8 σε αγώνες μπαράζ) και στις 17 Ιουνίου 1973 σφραγίζουν το εισιτήριο ανόδου υποδεχόμενοι την ΑΠΕ Λαγκαδά (Δείτε εδώ τη αναφορά σε εκείνο τον αγώνα)

 

Ο κόσμος του Πολυγύρου έχει κατακλύσει το Εθνικό Στάδιο και πανηγυρίζει την άνοδο στην Β΄Εθνική μετά τη νίκη επί της ΑΠΕΛ.

 Η σεζόν στη Β΄ Εθνική είχε 40 αγωνιστικές και η Νίκη ήρθε αντιμέτωπη με παραδοσιακές δυνάμεις του Ελληνικού ποδοσφαίρου όπως Πιερικό, Δόξα Δράμας, ΑΟ Ξάνθης, Βέρροια, Τρίκαλα, Εδεσσαϊκό κ.α. Η παραμονή στην 2η τη τάξει εθνική κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, με αθλητές κυρίως από την γύρω περιοχή ήταν όπως αποδείχθηκε ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Εισιτήριο αγώνα για το πρωτάθλημα Β΄Εθνικής κατηγορίας και τον αγώνα Νίκη-Κιλκισιακός. Τελικό αποτέλεσμα 0-0.

Η δεκαετία περιελάμβανε και μερικές μεγάλες απογοητεύσεις με την Νίκη να μην μπορεί να επαναλάβει το θαύμα της ανόδου στη Β΄ Εθνική δύο σερί χρονιές το 1975 και το 1976 κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, ενώ χάνει  με μια πολύ περίεργη υπόθεση τον τίτλο του πρωταθλητή Xαλκιδικής το 1971 (δείτε εδώ πώς).

 Το 1975 μετά από 12 αγώνες στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών ομάδων των Ε.Π.Σ. και ισοβαθμία με 17β. με τους Ακρίτες Συκεών η άνοδος στη Β΄ Εθνική κρίνεται σε μπαράζ μεταξύ των δύο. Στη Βέροια στις 2/7/1975 οι πράσινοι χάνουν στην παράταση με 2-1  με ένα γκολ που στην αναφορά της η αθλητική ηχώ χαρακτήριζε επιθετικό φάουλ  και τους ανθρώπους της ομάδας να καταφεύγουν μάταια σε έγγραφη διαμαρτυρία.

 Την αμέσως επόμενη χρονιά το σκηνικό είναι πιστή αντιγραφή. Η Νίκη μετά από 10 αγώνες ισοβαθμεί στο πρωτάθλημα πρωταθλητριών των Ε.Π.Σ. με τον Εθνικό Σιδηροκάστρου έχοντας αμφότεροι από 14 βαθμούς. Η άνοδος στη Β΄ Εθνική κρίνεται στις 27/6/1976 στη Καλαμαριά, όπου οι πράσινοι χάνουν με 1-0, ενώ ο διαιτητής Παπάζογλου (Πειραιά) δεν μέτρησε κανονικό γκολ του Γκαζιτέρη της Νίκης στο 0-0.

 Την ίδια χρονιά και συγκεκριμένα ένα μήνα νωρίτερα η εξαιρετική ομάδα του Πολυγύρου έχει φτάσει, σαν κυπελλούχος Χαλκιδικής (23 Μαρτίου 1976, Νίκη-Προποντίς Ν.Μαρμαρά 2-1 Θ.Σκυλίτσης (10) Γ.Καρράς (33) τα γκόλ) ένα βήμα πριν τα ημιτελικά του κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδος αλλά γνωρίζει σε νοκ άουτ αγώνα δίκαιη ήττα 3-0 από την ομώνυμη Νίκη, στη Ν.Ιωνία του Βόλου, η οποία τελικά κατέκτησε και τον τίτλο.

 Νωρίτερα στις 12 Μαίου είχε αποκλείσει τον κυπελλούχο Κορινθίας, Ολυμπιακό Λουτρακίου με σκόρ 3-0 με τα γκόλ των Δ.Ζούνη (35), Θ.Σκυλίτση (52,80)

1974. Τούμπα. Π.Α.Ο.Κ. U19 – Νίκη. Φιλικός αγώνας. Όρθιοι: Δ.Ζούνης, Κ.Μπόλκας, Αρ. Βούλγαρης, Σ.Οικονόμου, Γ.Καρράς, Π.Καπλάνης. Κάτω: Α.Ασβεστάς, Β.Κλημάς, Ν.Κόκκαλος, Δ.Τσίγκας και Λ.Οικονομίδης.

-Η δεκαετία του 80

τελικος κυπελλου 1983 Η επόμενη φουρνιά δικών της παιχτών καταφέρνει στα πρώτα 5 χρόνια να διατηρήσει την Νίκη σε τροχιά τίτλων και διακρίσεων. Συνολικά εκείνες τις σεζόν οι πράσινοι κόβουν πρώτοι το νήμα σε δύο πρωταθλήματα (1980 και 1984), χάνουν ένα στο μπαράζ μεταξύ των πρωταθλητών βορείου και νοτίου ομίλου το 1983 ενώ κερδίζουν το κύπελλο εκείνης της σεζόν. Οι κατακτήσεις των δύο πρωταθλημάτων δίνουν στους πράσινους την ευκαιρία να συμμετέχουν για δύο σεζόν στην νεόδμητη Δ΄ Εθνική κατηγορία (1980-81 / 1984-85).

 Ειδικά τη σεζόν 1983-84 η Νίκη μετά από 24 αγώνες αήττητη κερδίζει στο μπαράζ πρωταθλητών βορείου και νοτίου ομίλου στα Μουδανιά τον Π.Ο. Ν.Καλλικράτειας με 1-0 με το εντυπωσιακό γκολ του Γ.Δαγκίλα  και κατακτά για 7ή φορά τον τίτλο .
(Νίκη : Μέγας, Μπανάβας, Τσερβελής Φλέσσας, Βασιλάκης, Μίχος, Ματαφτσής, Κλάψας, Δαγκίλας, Ντινόπουλος, Κουτσιούκης)

Η πρωταθλήτρια ομάδα του 1984, μετά το διπλό τίτλου στον βόρειο όμιλο της Ε.Π.Σ.Χ. απέναντι στον Άρη Παλαιοχωρίου και λίγο πριν το νικηφόρο μπαράζ τίτλου με τον ΠΟ Ν. Καλλλικράτειας

 Στα τέλη της δεκαετίας για τη λαοφιλή ομάδα ξεκινά μια περίοδος παρατεταμένης αγωνιστικής κρίσης με την πτώση της ομάδας στη Β΄ κατηγορία τη σεζόν 1988-89 με τους πράσινους να μην κατεβαίνουν στα τελευταία παιχνίδια εκείνης της περιόδου. Η συνέχεια δεν είναι ανάλογη του μεγέθους της ομάδας.

-Τα πέτρινα χρόνια

 Η δεκαετία του 90 είναι η πιο στείρα σε όλη την ιστορία του συλλόγου. Η ομάδα υποβιβάζεται ξανά το 1994 και οι λιγοστοί τίτλοι που διεκδικεί εκείνη την περίοδο είναι τα πρωταθλήματα στη 2η κατηγορία του νομού.

Αρχές της δεκαετίας, στο ξερό ακόμα γήπεδο. Διακρίνονται οι Δ. Καλατζής, Μ.Βασιλάκης, Δ.Οικονόμου.

Το μοναδικό σημάδι αισιοδοξίας είναι οι πολλοί ποδοσφαιριστές των ακαδημιών οι οποίοι από ηλικίες 15-16-17 καταφέρνουν να γράψουν πολλές συμμετοχές στην ανδρική ομάδα και δείχνουν πως έχουν την ποιότητα να στηρίξουν την Νίκη στα δύσκολα χρόνια που περνά.

Νίκη 1995-96. Όρθιοι από αριστερά : Φ.Κλάψας, Σ.Λουκάκης, Δ.Καλατζής, Γ.Αμπελίδης, Δ.Πλασταράς, Λ.Παναγιώτου, Α.Ζαγορίτης
Καθιστοί από αριστερά : Α.Κούρτης, Χ.Κλαμούρης, Σ.Ιατρού, Π.Μπανάβας, Ν.Στόλιος, Η.Νταλαμίτσιος, Γ.Νταής.

Νίκη 1998-99. Όρθιοι από αριστερά : Φ.Φλέσσας, Α.Λιτζερίνος, Ν.Τσίκουλας, Β.Αργυρός, Χ.Κλαμούρης, Ν.κατσιακιώρης, Α.κατσιακιώρης, Σ.Ιατρού, Δ.Γραμμένος, Δ.καλατζής, Μ.Βασιλάκης
Καθιστοί από αριστερά : Γ.Δαγκίλας, Ν.Στρόλιος, Η.Ρόκος, Γ.Βορδός, Π.Φιλλιπούδης, Δ.Χαλκιάς, Θ.Καζάνης.

Στα μέσα της δεκαετίας, ένας νέος θεσμός, το αθλητικό γυμνάσιο-λύκειο στο ποδοσφαιρικό του τμήμα αποτελείται κυρίως από παιδιά της Νίκης και είναι ένας παράγοντας που βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους αρχικά αλλά ενίσχυσε και την ομάδα με πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές για αρκετά χρόνια.

 Ένα μείγμα νεαρών με την επιστροφή έμπειρων και καλών παλιών ποδοσφαιριστών της Νίκης είναι αυτό που φέρνει την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία της Χαλκιδικής λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας. Τα δύσκολα φαίνεται να έχουν περάσει.

-Από το ναδίρ στο ζενιθ

 Τα επόμενα δέκα χρόνια η Νίκη θα γράψει ξανά χρυσές σελίδες στην ιστορία της. Αν και η δεκαετία ξεκινά με την ομάδα να υποβιβάζεται το 2001 στα μπαράζ με τα Ν.Σύλλατα και να μένει μία σεζόν στη Β΄κατηγορία, η συνέχεια θα είναι εντυπωσιακή.

 Οι ακαδημίες της συνεχίζουν να την τροφοδοτούν με ποδοσφαιριστές και ένα ρόστερ γεμάτο από αυτούς είναι που θα ξαναφέρει την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία του νομού την αμέσως επόμενη χρονιά. Πολλοί από αυτούς αγωνίζονται μέχρι και σήμερα στην Νίκη!!! 

Η ομάδα του 2001-02. Όρθιοι απο αριστερά Φ.Φλέσσας,Δ.Γκλάβας, Ν.Ζαχαρίου,Β.Φρατζανάς, Α.Κατσιακιώρης, Μ.Βασιλάκης, Γ.Αστεριάδης, Β.Αργυρός, Γ.Μπομποτας, Γκατζες, Λ.Kατσίμερος
Καθιστοί από αριστερά : Γ.Δαγκίλας,Κ.Ζούνης, Χ.Γκαλής, Γ.Βούλγαρης, Σ.Σάρρης, Θ.Μπιτσίνης, Α.Χλιάπας,Κ.Χρυσέλης ,Γ.Βορδός


Το 2004 επιστρέφει σε τελικό κυπέλλου. Αν και είναι η πρώτη φορά που φεύγει ηττημένη από ένα τελικό δεν το βάζει κάτω. Την επόμενη σεζόν ανεβαίνει ξανά, για 8ή φορά, στο πιο ψηλό σκαλί στις διοργανώσεις της ΕΠΣΧ.

 Ο τίτλος του πρωταθλητή Χαλκιδικής της δίνει το δικαίωμα για συμμετοχή στη Δ΄ Εθνική και οι πράσινοι θα χτίσουν μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό για συνεχόμενες σεζόν ενώ στον Πολύγυρο θα έρθουν παίχτες με μεγάλη καριέρα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο όπως οι Καρκαμάνης, Τρούπκος, Αγαθοκλέους, Δέλλιος και πάρα πολλοί ακόμα σπουδαίοι ποδοσφαιριστές,

 Τερματίζει κατά σειρά 3ή, 5ή, 2ή, 2ή, 5ή πριν την τελευταία σεζόν το 2010-11 που τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα δεν αφήνουν περιθώρια παραμονής στην Δ΄ Εθνική κατηγορία. Η άνοδος στη Γ΄Εθνική χάνεται στις λεπτομέρειες τις δύο σερί σεζόν που η Νίκη τερματίζει 3 και 2 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση.

 Ειδικά τη σεζόν 2008-09 η Νίκη έχει την καλύτερη επίθεση στον 2ο όμιλο με 12 περισσότερα τέρματα από την πρωταθλήτρια αλλά και καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Αναγέννηση Επανομής παρ όλα αυτά δεν είναι αυτή που θα πανηγυρίσει την άνοδο.

 Στο κύπελλο Χαλκιδικής δεν έχει αντίπαλο και κάνει ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού με τέσσερις σερί κατακτήσεις σε τέσσερις τελικούς, ενώ κερδίζει και τα δύο Super Cup Χαλκιδικής που διοργανώθηκαν το 2007 και το 2008.

Οι πράσινοι πανηγυρίζουν το  πρώτο κύπελλο από τα τέσσερα συνεχόμενα, κερδίζοντας με 3-0 τη Δόξα Καλυβών στο γήπεδο της Ορμύλιας, στον τελικό του 2006.

Τη σεζόν 2007-08 φτάνει σε μια τεράστια διάκριση με τη συμμετοχή της στον τελικό κυπέλλου ερασιτεχνών Ελλάδας όμως δεν καταφέρνει να κατακτήσει τον τίτλο χάνοντας στη Λαμία (31-5-2008) από τον Παναργειακό στην παράταση (Δείτε πατώντας εδώ τα στιγμιότυπα της αναμέτρησης).














Ήταν η μοναδική φορά μέχρι σήμερα που μια ομάδα από τη Χαλκιδική φτάνει μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και η δεύτερη φορά για την Νίκη που πήγε τόσο μακρυά στο θεσμό μετά τον προημιτελικό του 1976.

Super Cup Χαλκιδικής 3-9-2007, 1-0 με αντίπαλο τη Ν.Γωνιά.

Super Cup 23 Αυγούστου 2008, 3-0 με αντίπαλο τον Π.Ο. Μουδανιών

 Εξωαγωνιστικά οι πράσινοι ανακατασκευάζουν τους χώρους των αποδυτηρίων τους. Στα περισσότερα από 200 τμ δημιουργούνται υποδομές με αίθουσα τύπου, σάουνα, ξεχωριστή αίθουσα υλικού αλλά και νέα γραφεία για το Δ.Σ και τον προπονητή. Παράλληλα ηχογραφείται και ο ύμνος της Νίκης (θυμηθείτε τον πατώντας εδώ) .

-Επιστροφή στη Χαλκιδική και χτίσιμο από το μηδέν

 Η σεζόν 2011-12 κρύβει πολλές δυσκολίες. Οι πράσινοι πρέπει να ανασυνταχθούν και να καταφέρουν να παρουσιαστούν όσο γίνεται περισσότερο ανταγωνιστικοί ξεπερνώντας την κακή προηγούμενη χρονιά. Η προσαρμογή στα νέα δεδομένα είναι δύσκολη και η Νίκη το μόνο που έχει σαν προίκα από τις προηγούμενες σεζόν είναι η οργάνωση του συλλόγου ένας μικρός κορμός δικών της παιδιών και οι υποδομές της σε εγκαταστάσεις και υλικό.

τελικος2016 Τα τμήματα υποδομής είναι ανύπαρκτα και ξεκινά μια προσπάθεια να τεθούν σε λειτουργία. Το χρονικό σημείο είναι κρίσιμο καθώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γηγενείς ποδοσφαιριστές που απαρτίζουν εκείνη τη χρονιά τη Νίκη δεν έχουν πίσω τους ούτε έναν έφηβο ποδοσφαιριστή να τους αντικαταστήσει για την επόμενη 5ετία.

 Με επιμονή και υπομονή οι διοικήσεις των επόμενων ετών στήνουν ξανά ένα κορμό με διψήφιο αριθμό ποδοσφαιριστών από τον Πολύγυρο και με μικρό μπάτζετ σε σύγκριση με πολλούς αντιπάλους καταφέρνουν να φέρουν την ομάδα ψηλά.

Λίγα λεπτά μετά τη λήξη στο χαμένο τελικό κυπέλλου το 2016, στην Όλυνθο.

 Η Νίκη παίζει ξανά σε τελικό κυπέλλου το 2016 ενώ διεκδικεί και το πρωτάθλημα τερματίζοντας 2η και τρίτη σε ορισμένα πρωταθλήματα, μέχρι τη φετινή χρονιά που η πανδημία δεν της έδωσε το δικαίωμα να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή.  Οχτώ αγωνιστικές πριν το τέλος και τη διαφορά στον πόντο από την πρώτη θέση η σεζόν διακόπηκε οριστικά.

 Η ομάδα της Νίκης στις αρχές της τελευταίας σεζόν.
Όρθιοι επάνω από αριστερά : Βούλγαρης, Χατζηδημητρίου, Τσεπάνης, Γιώργης, Κυριαφίνης, Μελίσσης, Καραβασίλης.
Στη μέση από αριστερά : Συρόπουλος, Λυρτζής, Γκιώργκης, Καρράς, Τζουβάρας, Ζάγκας, Αστεριάδης.
Κάτω από αριστερά : Στοϊκούδης, Μελίσσης, Τσελεγγίδης, Χλιάπας, Ζούνης, Τσιότρας, Λιόλιος.

 

 

 

 



Συνοπτικά οι τίτλοι της Νίκης στις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ.Χ.

Πηγές : Αρχεία Αν.Καστρέτσιου / Β.Κωνσταντινίδη / Αθλητική Ηχώ / Φωνή της Χαλκιδικής / Περιοδικό Πολύγυρος / Facebook Παλιές Φωτ. Πολυγύρου
Copyright : nikipoligirou.gr
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την αναφορά της πηγής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.