Ήταν 17 του Ιούνη ημέρα Κυριακή, το μακρινό 1973, όταν η ομάδα μας αντιμετώπιζε στον τελευταίο αγώνα της διαδικασίας των μπαράζ την Α.Π.Ε. Λαγκαδά. Το διακύβευμα (άνοδος στη Β Εθνική) πολύ μεγάλο. 

Οι πρωτευουσιάνοι είχαν κάνει μια εξαιρετική σεζόν με 22 παιχνίδια χωρίς ήττα στην πρώτη κατηγορία της Ε.Π.Σ.Χ. εκείνης της περιόδου και δίκαια πανηγύριζαν για τέταρτη φορά τον τίτλο στο νομό. Στους αγώνες μπαράζ που ακολουθούσαν οι πρωταθλητές Χαλκιδικής θα έπαιζαν με το ίδιο πάθος και θα ολοκλήρωναν μια εκπληκτική χρονιά, πιθανότατα την καλύτερη όλων στην ιστορία του συλλόγου, με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Αντίπαλοι στο δρόμο για την Β΄Εθνική, εκτός από την επίσης πρωταθλήτρια ομάδα του Λαγκαδά, η Αξιούπολη, το Σιδηρόκαστρο και ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης. Οι πράσινοι στα πρώτα 7 παιχνίδια είχαν 4 νίκες και τρεις ισοπαλίες και υποδεχόταν ένα απόγευμα σαν σήμερα, τον Λαγκαδά στο κατάμεστο Εθνικό Στάδιο Πολυγύρου. Η Νίκη είχε το πάνω χέρι στην αναμέτρηση καθώς ακόμη και με ισοπαλία θα άφηνε δεύτερο πίσω της τον αντίπαλό της.

Κάνοντας ένα εκπληκτικό παιχνίδι, μπροστά στο κοινό τους, οι ποδοσφαιριστές του Α.Πιτσούδη δεν έδωσαν δικαιώματα και πέτυχαν το ακατόρθωτο. Κερδίζοντας με 2-0 τον αντίπαλό τους με γκολ των Αργυρόπουλου και Καρρά πανηγύρισαν την ιστορική άνοδο με ρεκόρ 5-3-0 και 12-5 τέρματα μένοντας, σε 30 συνολικά παιχνίδια για τη σεζόν 1972-73, Α-Νίκη-τοι!

Κατάμεστες οι κερκίδες του Σταδίου Πολυγύρου το απόγευμα της 17ης Ιουνίου 1973. Ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι πανηγυρίζουν την άνοδο στη Β” Εθνική κατηγορία.

Ο Πολύγυρος εκείνη τη μέρα θύμιζε μεθυσμένη πολιτεία και οι φίλαθλοι της ομάδας μας είχαν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν για τα πολύ μεγάλα κατορθώματα των ποδοσφαιριστών, που την επόμενη χρονιά θα αντιμετώπιζαν στον τρίτο όμιλο της Β Εθνικής πολύ μεγάλες ομάδες της Ελληνικής επαρχίας όπως τον Πιερικό, την Δόξα Δράμας, τον Πανθρακικό, την Ξάνθη, την Νίκη Βόλου αλλά θα παίρναν και μέρος στην 32η διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των μπαράζ (με αστερίσκο οι εκτός έδρας αναμετρήσεις) :

Νίκη-Αξιούπολη : 1-1/ 2-2*

Θερμαϊκός-Νίκη : 0-1*/0-1

Νίκη-Σιδηρόκαστρο : 1-0/3-1*

Λαγκαδάς-Νίκη : 1-1*/0-2

Στον «τελικό» της 17ης του Ιουνίου η Νίκη παρατάχθηκε με τους εξής 11 :

Ν.Κόκκαλο, Κ.Μπόλκα, Σ.Χατζόπουλο, Θ.Κορέντη, Θ.Κουφατζή, Β.Κλήμα, Κ.Αργυρόπουλο, Η.Χατζάκο, Γ.Καρρά, Κ.Κουλακιώτη, Α.Καραφώτη ενώ σαν αλλαγή αγωνίστηκε και ο Γ.Κόκκαλος. Εκτός αυτών, στο ρόστερ των πρωταθλητών Χαλκιδικής και Ερασιτεχνών Βορείου Ελλάδος εκείνης της χρονιάς, ανήκαν και οι Σ.Οικονόμου, Α.Ασβεστάς, Γ.Ζούνης, Δ.Ζούνης, Γ.Ουζούνης. Οι περισσότεροι διακρίνονται στην φωτογραφία εκείνης της ημέρας.

 Σε εποχές που ο αθλητισμός ήταν πολύ διαφορετικός απ όσο γνωρίζουμε σήμερα, η Νίκη με πρωταγωνιστές δικά της παιδιά πέτυχε έναν ποδοσφαιρικό άθλο. Με πενιχρά μέσα για την διοίκηση των : Μόσχοβου(πρόεδρος)-Σίγγελη-Βασιλάκη(Ταμίας)-Σαμαρά (οι δύο πρώτοι διακρίνονται επίσης στη φώτο) αλλά με μεγάλη θέληση ο σύλλογος έγραψε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία του φτάνοντας ψηλότερα από ποτέ. Η ημέρα αυτή θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων την έζησαν συμπεριλαμβανομένων και αυτών που με μεγάλη συγκίνηση, μας τη μετέφεραν προκειμένου να γραφτεί αυτό το κείμενο.

Οι μνήμες τους δεν μπορούν παρά να μας καθηλώνουν και να αποτελούν οδηγό στην προσπάθεια που κάνει σήμερα η ομάδα του τόπου μας για καθημερινή πρόοδο, ώστε να καταφέρει στο μέλλον ανάλογες επιτυχίες. Εξάλλου στο ποδόσφαιρο όλοι αποδεδειγμένα, μικροί ή μεγάλοι, δικαιούνται να κάνουν όνειρα…

 Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά τους κ.κ. Α.Καστρέτσιο και Β.Κωνσταντινίδη για την πολύτιμη βοήθειά τους με όσα μας αφηγήθηκαν. Άλλωστε τα σπάνια αρχειακά υλικά τους είναι τα μοναδικά που διασώζονται και περιγράφουν λεπτομερώς την πολύχρονη ιστορία της Νίκης. Ας ελπίσουμε σε μια μελλοντική ψηφιοποίηση τους ώστε να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και οι επόμενες γενιές να έχουν πρόσβαση στον κόπο και το μεράκι δεκαετιών των πρώτων ρεπόρτερ και θεματοφυλάκων της ιστορίας της ομάδας μας.

21478_582532045235799_6985003348364878728_n

mparaz 1973Νίκη-Λαγκαδας 2-0.Ανοδος Β εθνική

Τα σχόλια είναι κλειστά.