Η σεζόν 1970-71 ήταν μια επεισοδιακή χρονιά για το ποδόσφαιρο της Χαλκιδικής. Ο τίτλος εκείνης της χρονιάς έδινε το δικαίωμα μέσα από μπαράζ μεταξύ 4 ομάδων από διαφορετικούς νομούς για άνοδο στην Β” Εθνική κατηγορία και η μάχη μεταξύ Νίκης και Π.Ο. Μουδανιών θα ήταν μεγάλη τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Οι δύο «αιώνιοι» αντίπαλοι της Χαλκιδικής είχαν ήδη πολλές αφορμές από τα προηγούμενα 20 χρόνια ώστε τα μεταξύ τους παιχνίδια να τα αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο αγώνα εντός νομού. Εκείνη τη σεζόν και οι δύο διέθεταν πάρα πολύ καλές ομάδες και όλα έδειχναν πως ο τίτλος του πρωταθλητή Χαλκιδικής θα κρινόταν στα μεταξύ τους παιχνίδια.

 Στις 9/12/1970 συναντιούνται για πρώτη φορά, στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου, με γηπεδούχο τον Π.Ο.Μ. Το τελικό 0-1 με το γκολ από απ ευθείας εκτέλεση φάουλ του Μήτρακα δίνει αέρα δύο βαθμών στους πράσινους και από τις εφημερίδες της εποχής παίρνουν τον τίτλο του φαβορί. Χαρακτηριστικό της έντασης του αγώνα οι τρεις αποβολές για τους φιλοξενούμενους και οι δύο για τους γηπεδούχους, οι οποίοι στο 84ό λεπτό αστόχησαν με τον Παπαβασιλείου σε πέναλτι που υπέδειξε ο διαιτητής Γορασίδης. Το ντέρμπι της Χαλκιδικής διεξήχθη παρόντος του Χαλκιδικιώτη Γ.Γ. Αθλητισμού κ. Ασλανίδη.

Η εντεκάδα της Νίκης (φώτο) σε εκείνο το παιχνίδι : (όρθιοι από αριστερά) : Μήτρακας-Γουγουτσάς-Ηλιάδης-Ζούνης-Κορέντης-Κουλακιώτης.
(Καθιστοί από αριστερά): Ψωμιάδης-Κούφατζης-Καρράς-Καραμυτηλιός-Χατζηγιάννης):

10849068_488655444623460_4619458987707004382_o

 Στον Πολύγυρο οι νικητές τυγχάνουν αποθεωτικής υποδοχής στους δρόμους της πόλης (2ή φώτο):

11539250_490613584427646_30302165431678844_o

 Όμως παρότι η Νίκη κάνει μια ξέφρενη πορεία περνώντας με άνεση από δύσκολες έδρες μια περίεργη καταγγελία του ειδικού Γραμματέα του Θερμαϊκού Πορταριάς κ. Α.Μαστροκώστα, μία ημέρα μετά τον αγώνα στα Μουδανιά, στέλνει τους πράσινους στα δικαστήρια της Ε.Π.Ο.

Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα δύο οπαδοί της Νίκης κάτοικοι Πολυγύρου  και δύο φίλαθλοι του Αγ. Μάμαντος ζήτησαν από τον αδερφό του Μαστοκώστα (αρχηγός της  ομάδας του Θερμαϊκού) να έχει μειωμένη απόδοση στον αγώνα Πορταριάς-Νίκης και μάλιστα κατέγραψαν τη συνομιλία σε δύο μαγνητοταινίες. Για την ιστορία ο αγώνας στην Πορταριά είχε προηγηθεί από το ντέρμπι στα Μουδανιά και είχε λήξει ισόπαλος με σκορ 0-0.

 Οι άνθρωποι των πρασίνων προχώρησαν σε μηνύσεις κατά των προσώπων που ενήργησαν αυτοβούλως και χωρίς καμία απολύτως διοικητική ή άλλης μορφής σχέση με τη ηγεσία της Νίκης υποστηρίζοντας πως πρόκειται για σκευωρία, ενώ από τη μεριά του Θερμαϊκού υποστηρίχθηκε πως δεν διαθέτουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την καταγγελλόμενη δωροδοκία αλλά ούτε και βρέθηκε οποιοσδήποτε να προσκομίσει σχετικά στοιχεία πριν η μετά τον αγώνα.

Παρ όλα αυτά στις 30/1/1971 ανακοινώνεται ότι η Ε.Π.Ο. διεξάγει ανακρίσεις επί των καταγγελιών. Στις 12/2/1971 το Δ.Σ. της Ε.Π.Ο. υπό την προεδρία του κ.Δέδε εισηγείται τον αποκλεισμό της Νίκης από το υπόλοιπο του πρωταθλήματος καθώς επίσης τον υποβιβασμό στην Β” κατηγορία με ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών από τη νέα σεζόν. Τα νέα βγάζουν τον κόσμο του Πολυγύρου στους δρόμους ενώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας κλείνουν τα καταστήματα. Οι Πολυγυρινοί καταγγέλλουν πως η Ε.Π.Ο. δεν περίμενε ούτε το πόρισμα της Ένωσης Χαλκιδικής ούτε κάλεσε σε απολογία τους ενδιαφερόμενους.

 Ο Γ.Γ. Αθλητισμού αποφασίζει τελικώς να μην εφαρμόσει την άδικη εισήγηση της ομοσπονδίας η οποία όμως στις 2/4/74 ορίζει το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής μεταξύ Νίκης και Π.Ο.Μ. στο ουδέτερο γήπεδο του Χαριλάου. Η προσφυγή των πρασίνων στο ΑΚΑΔ πέφτει στο κενό και ο τίτλος θα κριθεί λίγες ημέρες μετά στις 11 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη, με πάρα πολύ κόσμο στις εξέδρες από τις δύο ομάδες και όχι μόνο.

πομ νικη χαριλαου

Η Νίκη που για 9 μήνες έδειχνε να κερδίζει άξια την πρώτη συμμετοχή ομάδας από τη Χαλκιδική στην Β” Εθνική κατάφερε να ηττηθεί με 0-1, χάνοντας πέναλτι με τον ήρωα του πρώτου αγώνα Μήτρακα και θα περίμενε μέχρι τη σεζόν 1972-73 όταν αήττητη για 30 αγώνες (22 τοπικού 8 μπαράζ) πανηγύρισε την θριαμβευτική της άνοδο και το δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Β΄Εθνική της επόμενης σεζόν.

(Αρχείο-ειδησεογραφία από την εφημερίδα Αθλητική Ηχώ.)

Τα σχόλια είναι κλειστά.