Η αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, το κορυφαίο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και εκ των πλουσιότερων αθλητικών Λιγκών στον κόσμο, συμφώνησε να ενισχύσει τις βάσεις και τις υποδομές του αθλήματος, καταβάλλοντας 136 εκατ. ευρώ το χρόνο!!! Η είδηση αυτή στο δικό μας ποδοσφαιρικό κόσμο ακούγεται εξωπραγματική και μας υπενθυμίζει πόσο πίσω είμαστε στην Ελλάδα σε ακόμη έναν τομέα.

 Η εξέλιξη αυτή αποτελεί έργο της υπουργού αθλητισμού της Βρετανίας, Τρέισι Κράουτς, η οποία έπεισε τους παράγοντες της μεγάλης κατηγορίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου να διπλασιάσουν την επένδυσή τους στη βελτίωση των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων και την ανάπτυξη του «βασιλιά των σπορ» από τη βάση.

Η συμφωνία ανάμεσα στην υπουργό και τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Πρέμιερ,Ρίτσαρντ Σκάουντεμορ, θα έχει τριετή διάρκεια, με τη Λίγκα να προσφέρει το παραπάνω ποσό κάθε χρόνο.

Μπορεί κάποιος να πει πως πρόκειται για ψίχουλα, σε σχέση με τα 11 δισ. ευρώ που θα μπουν στα ταμεία της Λίγκας από την επόμενη σεζόν που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες τηλεοπτικές συμβάσεις, ωστόσο η κίνηση της Πρέμιερ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Οι άνθρωποι των κορυφαίων ομάδων γνωρίζουν πως η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του αθλήματος και η έλκυση περισσότερων παιδιών είναι υψίστης σημασίας για το μέλλον της Πρέμιερ Λιγκ. Η επένδυση των 136 εκατ. σήμερα, θα φέρει στα ταμεία τους πολλαπλάσια χρήματα στο μέλλον.

Στην χώρα μας που, ακόμη και τα επαγγελματικά σωματεία της superleague, είναι οικονομικά εγκλωβισμένα σε ένα καθεστώς απόλυτης απαξίωσης του προϊόντος που λέγεται Ελληνικό ποδόσφαιρο κάτι τέτοιο φαντάζει αδιανόητο, όχι μόνο σαν νούμερο αλλά και σαν σκέψη.

Ακόμη και η ίδια η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία θα έπρεπε να ενδιαφέρεται και να πασχίζει πρωτίστως για το αύριο του αθλήματος και τις δομές του, παρά την τεράστια επιτυχία της Εθνικής  στο Euro του 2004 δεν προσπάθησε την τελευταία (τουλάχιστον) δεκαετία να κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά όσον αφορά την εξέλιξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Ακόμη και τα πάρα πολλά χρήματα που κέρδισαν με πολύ κόπο οι διεθνείς μας ποδοσφαιριστές με τις πορείες της Εθνικής για λογαριασμό της ομοσπονδίας σε τελικές φάσεις Euro και Mundial από το ’04 και μετά, δεν στάθηκαν αφορμή  για επενδύσεις τύπου Premier League.

Τα σχόλια είναι κλειστά.