Από το να βρίσκεις διεξόδους μέσα από στενούς χώρους μέχρι να γράφει κύκλους γύρω από τους αντιπάλους ο διεθνής βραζιλιάνος της Totenam Paulinho εξηγεί πώς να διευθύνεις τη μεσαία γραμμή.

Δεν υπάρχει υποκατάστατο της προπόνησης

Συγχρονίσου με τους συμπαίκτες σου

Εκμεταλλεύου τα κενά που δημιουργούν οι συμπαίκτες σου

Ανακάλυψε την τεχνική στην πάσα παίζοντας ποδόσφαιρο σάλας

Εμπνεύσου από τους ήρωες σου

Εάν είσαι δραστήριος θα έχεις πλεονέκτημα

Χτίσε κλίμα εμπιστοσύνης

Για να βελτιώσεις το παιχνίδι σου χρειάζεται να αναπτύξεις μια καλή σχέση με τους συμπαίκτες σου και αυτό ακριβώς συνέβη όταν έπαιζα στους Corinthians και στην Εθνική Βραζιλίας. Στην τελευταία έπαιζα με τον Luiz Gustavo και επειδή δεν υπήρχε πολύς χρόνος να δουλέψουμε στο γήπεδο μετά από κάθε προπόνηση κουβεντιάζαμε πολύ επάνω στη συνεργασία μας και την αλληλοκατανόηση στο γήπεδο. Εγώ δεν ήμουν τέλειος, όλοι έχουμε κάνει λάθη, αλλά αυτή η συζήτηση βοηθούσε.

Πάντοτε ψάχνε για χώρους

Πολλοί παίκτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους μόνο στο μαρκάρισμα των αντιπάλων επιθετικών μέσων. Αλλά είναι πολύ βασικό να ξέρεις ότι μπορείς ταυτοχρόνως και να χτυπήσεις τον αντίπαλο μέσα στην περιοχή του. Το κλειδί είναι η κίνηση και οι σωστές θέσεις. Πρέπει να γνωρίζεις που θα πρέπει να βρίσκεσαι και όταν έχει κατοχή η ομάδα σου και όταν έχει ο αντίπαλος. Παρατήρησε προσεκτικά τις κινήσεις των συμπαικτών σου και τα τρεξίματα τους με τα οποία ανοίγουν χώρους για σένα για να μπεις μέσα στην αντίπαλη άμυνα και την κατάλληλη στιγμή και να αρπάξεις την ευκαιρία.

Προπονήσου σε μικρούς χώρους

Οι πάσες είναι το κυριότερο στην προπόνηση. Όταν είσαι επαγγελματίας μαθαίνεις πολλά αλλά ήταν όταν ακόμα ήμουν παιδί και έπαιζα ποδόσφαιρο σάλας που έβαζα τις σωστές βάσεις στην τεχνική της πάσας. Πάντοτε μου άρεσε να κάνω προπόνηση κατοχής μπάλας σε μικρά γήπεδα. Εκεί πρέπει να είσαι πολύ συγκεντρωμένος γιατί μέσα σε ένα μικρό γήπεδο πρέπει να σκέφτεσαι πολύ γρήγορα και να πασάρεις με ακρίβεια. Σε ένα μικρό χώρο δε μπορείς να κάνεις πάνω από δύο ή τρείς συνεχόμενες επαφές και πιστεύω ότι η εξέλιξη μου οφείλει πάρα πολλά σε αυτό το είδος της προπόνησης.

Παρατήρησε και μάθε

Παρακολουθώντας πως παίζουν οι μεγάλοι παίκτες μπορείς να μάθεις πάρα πολλά. Μου άρεσε να παρατηρώ του Vampeta στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Αλλά επίσης μου άρεσε και το παιχνίδι του Zinedine Zidane. Ήταν το είδωλό μου. Έμαθα όμως πάρα πολλά και από όλους τους προπονητές που δούλεψα μαζί τους. Μου έμαθαν πώς να κερδίζω το πλεονέκτημα του χώρου στο κέντρο του γηπέδου. Τώρα γνωρίζω ότι όταν οι συμπαίκτες μου είναι κλεισμένοι υπάρχει πάντοτε ένας ανοιχτός διάδρομος μνα τρέξω και να χωθώ μέσα ε αυτόν και έτσι να μπορέσω να βγω πίσω από την άμυνα.

Να είσαι ένα βήμα μπροστά

Πρέπει να ξέρεις πριν ακόμα πάρεις τη μπάλα τι θα κάνεις. Εάν κοιτάς τη μπάλα όταν σου κάνουν την πάσα και μετά κοιτάς τριγύρω να δεις που είναι οι αντίπαλοι πριν αποφασίσεις τι θα την κάνεις τότε χάνεις πολύτιμο χρόνο, και πολύ πιθανό, χάνεις και τη μπάλα. Το κλειδί είναι ν σκεφτείς τι θα κάνεις με τη μπάλα πριν ακόμα την πάρεις. Ο αντίπαλος θα είναι πάντοτε δεύτερος στη μπάλα εάν εσύ πας πρώτος σ’ αυτή.

Μπες σε ακτίνα σουτ

Όταν μπαίνεις στη μικρή περιοχή του αντιπάλου υπάρχει μεγάλη πίεση γι’ αυτό το λόγο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων πρέπει να δημιουργείς πραγματικές συνθήκες αγώνα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τις συνθήκες μέσα σε ένα πραγματικό παιχνίδι. Βεβαίως στο αληθινό παιχνίδι εξαρτάται από εσένα να διαβάσεις τις πραγματικές καταστάσεις και να αυτοσχεδιάσεις. Εγώ πάντα μετά την προπόνηση κάνω εξάσκηση στα τελειώματα, έτσι όταν έχω μια ευκαιρία μέσα στο παιχνίδι μπορώ να είμαι σε θέση να σκεφτώ ήρεμα και να στείλω τη μπάλα εκεί που θέλω.

πηγή FourFourTwo.

Τα σχόλια είναι κλειστά.