Δεν είναι λίγα τα βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σε θέματα τεχνολογίας γύρω από έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να τελειώσει. Από τις τηλεοπτικές μεταδόσεις που αντικατέστησαν τις ραδιοφωνικές, από τις standart definition σε High Definition αλλά και 3D μεταδόσεις; Από τα συστήματα παρακολούθησης και ανάλυσης του κάθε παίχτη ξεχωριστά με μετρήσεις για χιλιόμετρα σωστές πάσες και σφυγμούς; Η μήπως από τα συστήματα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους διαιτητές να έχουν μια ξεκάθαρη άποψη σε δύσκολες φάσεις όπως η κατοχύρωση ή μη ενός τέρματος;

Για όλους όσους ζουν με ή από το ποδόσφαιρο, είτε από την απλή θέση ενός θεατή είτε ενός συμμετέχοντα (ποδοσφαιριστή, προπονητή ή διαιτητή) ένα είναι σίγουρο: Η τεχνολογία αλλάζει για όλους μας τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα που συμβαίνουν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου.

 Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε ένα καινούργιο βήμα στην «ποδοσφαιρική τεχνολογία», ένα προιόν που δοκιμάστηκε πριν λίγες μόνο ημέρες. Συγκεκριμένα στην αναμέτρηση της προηγούμενης Κυριακής για το Ισπανικό πρωτάθλημα μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Βαλένθια στο Μπερναμπέου, το τεχνικό τιμ της Βαλένθια έκανε χρήση της ηλεκτρονικής συσκευής Google Glass σε συνδυασμό με ειδική ψηφιακή εφαρμογή ποδοσφαιρικής ανάλυσης, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την μελλοντική εξέλιξη του αθλήματος.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Mediapro, που μεταδίδει τους αγώνες του ισπανικού πρωταθλήματος, και ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Μούρθια συνεργάστηκαν με την Βαλένθια για την δημιουργία ενός λογισμικού για τα Google Glass που φέρνει πραγματική επανάσταση στον τεχνολογικό τομέα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Η ψηφιακή εφαρμογή που δημιούργησαν επιτρέπει στον προπονητή να βλέπει μπροστά στα μάτια του μια διεξοδική στατιστική ανάλυση του αγώνα σε ζωντανό χρόνο. Την ίδια στιγμή δεν χάνει την προσοχή του από την αναμέτρηση αφού όλα προβάλλονται μέσω των Google Glass.

Οι κατηγορίες του παιχνιδιού που έχουν μέχρι στιγμής συμπεριληφθεί στα στατιστικά που παρέχει η εφαρμογή είναι τα γενικά στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης, η οργάνωση του επιθετικού παιχνιδιού, αμυντικά στοιχεία και τελείωμα φάσεων. Με μια κίνηση των δαχτύλων ο τεχνικός θα περιηγείται στα διάφορα δεδομένα τα οποία θα ανανεώνονται αυτόματα κάθε 30 δευτερόλεπτα. Το όλο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πριν τον αγώνα για την προετοιμασία ή μετά για την ανάλυση.

Η εφαρμογή έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για τα Google Glass αφού ο τρόπος διεπαφής και η λειτουργικότητα της έχουν τροποποιηθεί για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον χρήστη.
Μετά την εμπειρία των ανθρώπων της ομάδας την προηγούμενη Κυριακή, η διοίκηση επιθυμεί να έρθει σε πλήρη συμφωνία με την Google, έτσι ώστε να χρησιμοποιεί την συσκευή σε μόνιμη βάση την επόμενη χρονιά. Εκτός από την χρήση ως βοήθημα ανάλυσης θα χρησιμοποιηθεί και σαν κάμερα για να μεταφέρει στους φιλάθλους την εικόνα που βλέπουν οι άνθρωποι του πάγκου.

Μπορεί η ψαλίδα που χωρίζει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από το ερασιτεχνικό να μεγαλώνει διαρκώς, ίσως και να μιλάμε για έναν άλλο τελείως κόσμο. Ακόμα και έτσι όμως αυτό που αποτέλεσε την αρχή για όλα αυτά αλλά και που «φροντίζει» να τροφοδοτεί διαρκώς με φιλάθλους-ποδοσφαιριστές-προπονητές-παράγοντες τον επαγγελματικό χώρο είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και η αγάπη για το παιχνίδι και τη θεά μπάλα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.