Η 130η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB), που πραγματοποιήθηκε στο Cardiff στις 5 Μαρτίου 2016, ενέκρινε ομόφωνα αναλυτική αλλαγή, αναθεώρηση των Κανόνων του Παιχνιδιού, όπως προτάθηκε από την Τεχνική υποεπιτροπή του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB). Η αναθεώρηση αυτή είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη στην ιστορία των 130 ετών του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου ( IFAB) και έχει αναδιοργανωθεί και ενημερωθεί το βιβλίο των Κανόνων του Παιχνιδιού για να το κάνουν πιο εύκολο στη μελέτη, την κατανόηση και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνον από τους διαιτητές, αλλά κι από όποιον ενδιαφέρεται για τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

 Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) έχει επανασχεδιάσει το βιβλίο του Κανονισμού, έτσι ώστε η εμφάνιση και το περιεχόμενό του να είναι κατάλληλο για το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα. Το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο όργανο για τους Κανόνες του Παιχνιδιού σ’ όλο τον κόσμο και τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες και τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις και δεν επιτρέπεται η αλλαγή των Κανόνων χωρίς την άδεια η οποία λαμβάνεται στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Ποδοσφαιρικού Συμβουλίου (IFAB).

Πάμε να δούμε μερικές από τις βασικές αλλαγές στους κανόνες τους οποίους πολλές φορές ποδοσφαιριστές φίλαθλοι αλλά και διαιτητές αγνοούν:

ΚΑΝΟΝΑΣ 1 –Ο Αγωνιστικός Χώρος.

 Τεχνικοί και φυσικοί χλοοτάπητες δεν μπορούν να συνδυαστούν («συνυπάρξουν») στον αγωνιστικό χώρο αλλά «υβριδικά» συστήματα επιτρέπονται Οι διοργανώτριες μπορούν να καθορίζουν διάσταση αγωνιστικού χώρου για τους αγώνες τους (μέσα στο όρια του Κανόνα 1). Όλες οι εμπορικές διαφημίσεις στο έδαφος, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1 μέτρο από τα όρια του αγωνιστικού χώρου. Λογότυπα και σύμβολα των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών, των διοργανώσεων κλπ … επιτρέπονται στις σημαίες των κόρνερ (αλλά όχι διαφήμιση).

ΚΑΝΟΝΑΣ 2– Η Μπάλα.

 Καμία αλλαγή

ΚΑΝΟΝΑΣ 3 – Οι Παίκτες.

 Ένα παιχνίδι δεν μπορεί να αρχίσει ή να συνεχίσει εάν η μια ομάδα έχει λιγότερους από 7 παίκτες. Αναπληρωματικοί μπορούν να λάβουν μέρος σε μια επανέναρξη (διακοπή) αλλά πρέπει πρώτα να πατήσουν (να εισέλθουν) μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κανόνας 5 επιτρέπει τώρα στον διαιτητή να αποβάλλει έναν παίκτη, πριν την έναρξη του παιχνιδιού (από την επιθεώρηση του αγωνιστικού χώρου, πριν τον αγώνα, και μετά). Με την προϋπόθεση ότι ο παίκτης μπορεί ν’ αντικατασταθεί, αφού αποβάλλεται.

-πριν υποβληθεί η λίστα των παικτών της ομάδας, δεν μπορεί να εμφανίζεται μετά με οποιαδήποτε ιδιότητα

-μετά την υποβολή της λίστας των παικτών της ομάδας και πριν την έναρξη του παιχνιδιού, μπορεί ν’ αντικατασταθεί από δηλωθέντα αναπληρωματικό (ο οποίος δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί στον πάγκο. Η ομάδα μπορεί να προβεί, στη διάρκεια του παιχνιδιού, σε όλες σε αριθμό αλλαγές παικτών, όπως ορίζει ο Κανονισμός)

– μετά την έναρξη δεν μπορεί ν’ αντικατασταθεί

Άμεσο ελεύθερο λάκτισμα (ή πέναλτι) καταλογίζεται αν ένας αναπληρωματικός ή αξιωματούχος αγώνα ή αποβληθείς παίκτης επεμβαίνει στο παιχνίδι Εάν κάτι ή κάποιος (εκτός από παίκτη) αγγίξει τη μπάλα που πηγαίνει για γκολ, ο διαιτητής μπορεί να καταλογίσει το γκολ, αν η μπάλα καταλήξει στο τέρμα και το άγγιγμα δεν έχει επίδραση στους αμυντικούς (εκτός στο τέρμα των αντιπάλων) Αν μπει γκολ, ενώ βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο ένα έξτρα πρόσωπο και ο διαιτητής έχει επαναρχίσει το παιχνίδι, το γκολ μετρά και το παιχνίδι συνεχίζεται.

ΚΑΝΟΝΑΣ 4 – Εξοπλισμός παικτών.

 Κάθε ταινία ή άλλο υλικό, πάνω στις κάλτσες ή που τις καλύπτουν, πρέπει να είναι το ίδιο χρώμα με αυτό της κάλτσας. Κάθε ταινία ή άλλο υλικό πάνω στην κάλτσα ή που την καλύπτει, απαγορεύεται. Παίκτης μπορεί να επιστρέψει στη διάρκεια του παιχνιδιού, μετά την αλλαγή ή την διόρθωση της στολής του, αφού έχει ελεγχθεί (από τον διαιτητή, τον 4ο ή τον βοηθό), και να του έχει δώσει σήμα ο διαιτητής. Παίκτης που του βγαίνει το παπούτσι του μπορεί να παίξει, χωρίς αυτό, μέχρι την επόμενη διακοπή του παιχνιδιού. Ηλεκτρονική επικοινωνία με τους αναπληρωματικούς δεν επιτρέπεται. Το χρώμα στο μακρύ εσώρουχο, κάτω από το παντελονάκι, πρέπει να είναι το ίδιο είτε με το κύριο (πχ πράσινο), είτε με αυτό του ρέλου (πχ μαύρο). Όλοι οι συμπαίκτες πρέπει να φορούν το ίδιο χρώμα.

ΚΑΝΟΝΑΣ 5 – Ο Διαιτητής.

-Σαφής αναφορά για τη «γνώμη του διαιτητή» και την «διακριτική του ευχέρεια»

-αναφορά στο «πνεύμα του Κανονισμού»

-ο διαιτητής δεν μπορεί ν’ αλλάξει μιαν απόφαση, όταν το παιχνίδι έχει επαναρχίσει ή ο διαιτητής έχει φύγει από τον αγωνιστικό χώρο στο τέλος της κάθε περιόδου

– αν συμβούν αρκετές παραβάσεις την ίδια στιγμή, τιμωρείται η πιο σοβαρή. Σειρά σοβαρότητας:

► Πειθαρχικός έλεγχος (Κόκκινη κάρτα περισσότερο σοβαρό από την κίτρινη κάρτα κλπ …)

► Άμεσο ελεύθερο λάκτισμα πιο σοβαρό από το έμμεσο

► Παράβαση με το σώμα (φάουλ- μαρκάρισμα) πιο σοβαρή από την παράβαση που γίνεται χωρίς σωματική επαφή (παίξιμο της μπάλας με το χέρι)

► Τακτική επηρεασμού Ο διαιτητής μπορεί ν’ αποβάλλει έναν παίκτη από τη στιγμή της επιθεώρησης του αγωνιστικού χώρου, πριν δηλαδή τον αγώνα, με μετά (βλέπε Κανόνα 3)

Ο διαιτητής μπορεί να χρησιμοποιήσει ΚΙΤΡΙΝΗ και ΚΟΚΚΙΝΗ κάρτα μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο στην έναρξη του παιχνιδιού. Τραυματισθείς παίκτης από φάουλ, που τιμωρείται με κόκκινη ή κίτρινη κάρτα, μπορεί γρήγορα να εκτιμηθεί ο τραυματισμός του και να δεχθεί ιατρική φροντίδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο (λεπτομερείς οδηγίες θα βρίσκονται στις Πρακτικές Οδηγίες στη σχετική ενότητα του βιβλίου). Αναφορά σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ο διαιτητής σαν εξοπλισμό Περιλαμβάνει διαγράμματα και σήματα διαιτητή.

ΚΑΝΟΝΑΣ 6 – Οι Άλλοι Αξιωματούχοι του Αγώνα.

 Περισσότερες λεπτομέρειες για τα γνωστά καθήκοντα των βοηθών, των πρόσθετων και του 4ου Αν έχουν ορισθεί πρόσθετοι, ο βοηθός στο πέναλτι παίρνει θέση στην ευθεία με το σημείο του πέναλτι (ουσιαστικά με τη μπάλα) καθώς αυτή είναι η γραμμή offside. Περιλαμβάνονται διαγράμματα και σήματα για τους βοηθούς και τους Πρόσθετους.

ΚΑΝΟΝΑΣ 7 – Η Διάρκεια του Αγώνα.

 Περισσότεροι λόγοι για επιπρόσθετο χρόνο (πχ διαλείμματα για ιατρικά ζητήματα)

ΚΑΝΟΝΑΣ 8 – Έναρξη και Επανέναρξη του Παιχνιδιού

– Περιλαμβάνονται όλοι τρόποι επανέναρξης (στις προηγούμενες εκδόσεις αναφέρονταν μόνον η διαδικασία έναρξης και το ελεύθερο διαιτητή)

–  Η μπάλα για να παίζει πρέπει ξεκάθαρα να κινηθεί, σε όλα λακτίσματα επανέναρξης

–  Ο διαιτητής δεν μπορεί να «επινοήσει» αποτέλεσμα του ελεύθερου διαιτητή

– Παίκτης ο οποίος αγγίζει πρώτος τη μπάλα, ύστερα από ελεύθερο διαιτητή, δεν μπορεί να αγγίζει πάλι μέχρι αυτή ν’ αγγιχθεί από κάποιον άλλον παίκτη (έμμεσο)

– Η μπάλα μπορεί να λακτισθεί προς κάθε κατεύθυνση στο εναρκτήριο λάκτισμα.

– Οι διαιτητές πρέπει να είναι σίγουρος ότι οι παίκτες βρίσκονται στο δικό τους μισό γήπεδο.

ΚΑΝΟΝΑΣ 9 – Η Μπάλα Μέσα και Έξω από το Παιχνίδι.

 Εάν η μπάλα αναπηδήσει, κτυπήσει σε όποιον αξιωματούχο αγώνα, συνεχίζει να παίζει εκτός κι αν περάσει ολόκληρη από τις γραμμές ορίων του αγωνιστικού χώρου (αυτό περιλαμβάνει και τους Πρόσθετους Βοηθούς).

ΚΑΝΟΝΑΣ 10 – O Υπολογισμός του Αποτελέσματος ενός Αγώνα.

Λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι:

– Ο διαιτητής με το στρίψιμο ενός κέρματος διαλέγει το τέρμα, στο οποίο θα κτυπηθούν τα πέναλτι (εκτός κι αν υπάρχει ζητήματα με τον καιρό, τον αγωνιστικό χώρο, λόγους ασφαλείας κλπ …)

– Με το στρίψιμο ενός κέρματος, τη 2η φορά, προσδιορίζεται ποιος θα λακτίσει το πρώτο πέναλτι

– Ο τερματοφύλακας μπορεί ν’ αντικαθίσταται κάθε φορά

– Ο παίκτης που βρίσκεται προσωρινά εκτός αγωνιστικού χώρου (πχ λόγω τραυματισμού) μέχρι το τελευταίο σφύριγμα (παράτασης), μπορεί να πάρει μέρος στη διαδικασία

– Και οι δύο ομάδες πρέπει να έχουν τον ίδιο αριθμό παικτών πριν και κατά τη διάρκεια των λακτισμάτων

– Οι διαιτητές δεν χρειάζεται να γνωρίζουν τα ονόματα, τους αριθμούς ή άλλο των παικτών που θα λακτίσουν τα πέναλτι

– Ένα λάκτισμα τελειώνει, ολοκληρώνεται, όταν η μπάλα περάσει τη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου ή σταματήσει να κινείται (περιλαμβάνεται και το κράτημα από τον τερματοφύλακα). (βλέπε Κανόνα 14)

– Τα λακτίσματα δεν θα καθυστερούνται αν ένας παίκτης φεύγει από τον αγωνιστικό χώρο. Αν ο παίκτης δεν είναι πίσω την ώρα εκτέλεσης των λακτισμάτων της ομάδας του χάνει το δικαίωμα

ΚΑΝΟΝΑΣ 11 – Offside.

– Η διχοτόμος γραμμή είναι «ουδέτερη» για τις περιπτώσεις offside. Ο παίκτης πρέπει να βρίσκεται στο αντίπαλο μισό γήπεδο

– Οι βραχίονες όλων των παικτών (περιλαμβανομένων και των τερματοφυλάκων) δεν λαμβάνονται υπόψη όταν κρίνεται θέση offside

– Η θέση offside δεν είναι παράβαση και κρίνεται τη στιγμή που η μπάλα παίζεται

– Το ελεύθερο λάκτισμα του offside κτυπιέται πάντοτε εκεί που η παράβαση συμβεί (ακόμα και στο δικό του μισό γήπεδο)

– Επηρεασμός αντιπάλου μετά από ένα σώσιμο ή αναπήδηση της μπάλας, είναι παράβαση

– Ένας αμυνόμενος, έξω από τον αγωνιστικό χώρο, είναι «ενεργός» μόνον μέχρι το παιχνίδι σταματήσει ή η αμυνόμενη ομάδα διώξει τη μπάλα έξω από την περιοχή πέναλτι προς τη διχοτόμο

– Το ίδιο και στην επιστροφή του επιτιθέμενου. Πριν από το σημείο της επιστροφής του παίκτη στον αγωνιστικό χώρο, είναι η θέση offside

– Μετά από γκολ, ένας επιτιθέμενος παίκτης, που βρίσκεται στο τέρμα, μπορεί να τιμωρηθεί για παράβαση offside

ΚΑΝΟΝΑΣ 12 – Παραβάσεις και Ανάρμοστη Συμπεριφορά.

– Εάν ένα φάουλ περιλαμβάνει επαφή, αυτό είναι πάντοτε άμεσο ελεύθερο λάκτισμα

– Αν ο διαιτητής εφαρμόσει το πλεονέκτημα σε μια παράβαση κόκκινης κάρτας και μετά ο παραβάτης επέμβει στο παιχνίδι αυτό είναι έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα

– Αλλαγή της διατύπωσης για το παίξιμο της μπάλας με το χέρι έτσι ώστε το κάθε παίξιμο της μπάλας με το χέρι δεν είναι κίτρινη κάρτα. Η κίτρινη κάρτα συνδέθηκε με το σταμάτημα/ επηρεασμό μιας υποσχόμενης επίθεσης (όπως άλλες παραβάσεις)

– Η απόπειρα βίαιης επαφής είναι κόκκινη κάρτα, ακόμα κι αν δεν υπάρχει επαφή

– Κτύπημα στο κεφάλι/ πρόσωπο όταν δεν μαρκάρεται ένας αντίπαλος είναι κόκκινη κάρτα, εκτός εάν η επαφή είναι ελάχιστα δυνατή, ασήμαντη

– Παράβαση στον αγωνιστικό χώρο εναντίον αναπληρωματικών, αξιωματούχων ομάδας, αξιωματούχων αγώνα, κλπ … τώρα είναι άμεσο ελεύθερο λάκτισμα

– Παράβαση έξω από τον αγωνιστικό χώρο, ως μέρος κανονικού παιχνιδιού, θα τιμωρείται με άμεσο ελεύθερο λάκτισμα πάνω στη γραμμή ορίων του αγωνιστικού χώρου στο πλησιέστερο σημείο προς την παράβαση (με πέναλτι αν είναι στην περιοχή πέναλτι της ομάδας του παραβάτη)

Κάποιες παραβάσεις προφανούς ευκαιρίας, μέσα στην περιοχή πέναλτι, τώρα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα. Παραμένει η ποινή της κόκκινης κάρτας όταν υπάρχει παίξιμο της μπάλας με το χέρι, κράτημα, τράβηγμα, σπρώξιμο και ο παραβάτης αμυνόμενος δεν προσπαθεί ή δεν έχει πιθανότητα να παίξει τη μπάλα.

Νέα διατύπωση: Όταν ένας παίκτης στερεί στην αντίπαλη ομάδα ένα γκολ ή μια προφανή ευκαιρία για γκολ παίζοντας τη μπάλα με τα χέρια με πρόθεση, ο παίκτης αποβάλλεται οπουδήποτε η παράβαση συμβεί. Όταν ένας παίκτης διαπράττει μια παράβαση εναντίον ενός αντιπάλου μέσα στη δικιά τους περιοχή πέναλτι, η οποία στερεί στον αντίπαλο μια προφανή ευκαιρία για γκολ και ο διαιτητής καταλογίζει πέναλτι , ο παραβάτης παίκτης παρατηρείται εκτός εάν:

– Η παράβαση είναι κράτημα, τράβηγμα ή σπρώξιμο ή

– Ο παραβάτης παίκτης δεν προσπαθεί να παίξει τη μπάλα ή δεν υπάρχει πιθανότητα για τον παίκτη να κάνει ένα μαρκάρισμα για τη μπάλα ή

– Η παράβαση είναι μια από τις οποίες τιμωρείται με κόκκινη κάρτα οπουδήποτε αυτή συμβεί στον αγωνιστικό χώρο (πχ σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι, βίαιη επαφή κλπ …) Σε όλες τις παραπάνω περιστάσεις ο παίκτης αποβάλλεται

ΚΑΝΟΝΑΣ 13 – Ελεύθερα Λακτίσματα.

– Διευκρίνιση της διαφοράς μεταξύ «σταμάτημα» ενός ελεύθερου λακτίσματος που κτυπιέται και «ανακοπή» της μπάλας αφού το ελεύθερο λάκτισμα έχει εκτελεστεί

– Η μπάλα είναι στο παιχνίδι όταν λακτίζεται και ξεκάθαρα μετακινείται

ΚΑΝΟΝΑΣ 14 – Το Πέναλτι.

– Ξεκάθαρη αναφορά του πότε ένα πέναλτι τελειώνει/ ολοκληρώνεται

– Κάποιες παραβάσεις είναι πάντοτε έμμεσο ελεύθερο λάκτισμα εάν το πέναλτι καταλήγει γκολ ή όχι

► Έμμεσο εάν άλλος παίκτης, με πρόθεση, κτυπήσει το πέναλτι (+ κίτρινη στον παίκτη που το λάκτισε)

► Έμμεσο αν η μπάλα λακτισθεί πίσω

► Αν προκύψει «αντικανονική» προσποίηση η οποία πάντοτε τιμωρείται με έμμεσο (και κίτρινη στον παραβάτη)

– Αν ο τερματοφύλακας εμπλακεί και το πέναλτι χαθεί (δηλαδή επαναλαμβάνεται), Ο τερματοφύλακας τώρα θα παίρνει κίτρινη κάρτα

ΚΑΝΟΝΑΣ 15 – Η πλάγια Επαναφορά.

– Η νέα διατύπωση διασαφηνίζει ακόμα πιο ξεκάθαρα, ότι η μπάλα πρέπει να πετάγεται με τα δύο χέρια

– Διευκρίνιση της ενέργειας που πρέπει να ληφθεί όταν ένας παίκτης (αντίπαλος) κινείται και παρεμβαίνει μέσα στα 2 μέτρα (απόσταση από το σημείο εκτέλεσης) του πλαγίου

KANONAΣ 16 – Το από Τέρματος Λάκτισμα.

– Η μπάλα πρέπει να είναι ακίνητη (μέχρι σήμερα ο Κανόνας δεν το απαιτούσε)

– Αν το από Τέρματος Λάκτισμα εκτελείται και καταλήγει μέσα στο τέρμα του παίκτη που το εκτέλεσε αυτό είναι κόρνερ για τους αντιπάλους

– Ένας αντίπαλος ο οποίος είναι μέσα στην περιοχή πέναλτι, όταν το από τέρματος λάκτισμα κτυπιέται, δεν μπορεί να παίξει τη μπάλα μέχρι να την αγγίξει κάποιος άλλος παίκτης

Τα σχόλια είναι κλειστά.