Η εθνική Πορτογαλίας κατέκτησε το φετινό Euro όχι μόνο χάρη στον Φερνάντο Σάντος και στους παίκτες του. Η επιτυχία της οφείλεται εν μέρει και στην…Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Γιατί;

Η απάντηση είναι απλή. Στον τελικό του Euro ο Σάντος χρησιμοποίησε 14 παίκτες από τους οποίους οι 10 βγήκαν από την ακαδημία του συλλόγου.

Ο 31χρονος σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής Πορτογαλίας, Κριστιάνο Ρονάλντο, ξεκίνησε από την ακαδημία της Σπόρτινγκ πριν πάει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το ίδιο ισχύει και για τον «δίδυμο» του Ρονάλντο στην επίθεση της Πορτογαλίας, Νάνι. Ο 29χρονος ήταν στην ακαδημία της από το 2005 μέχρι και το 2007 όταν πήγε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Κουαρέσμα, ο παίκτης που αντικατέστησε τον Ρονάλντο στο μεγάλο τελικό της Κυριακής, έχει επίσης προπονηθεί στη Σπόρτινγκ.

Αν οι μέσοι της Πορτογαλίας Ζοάο ΜουτίνιοΓουίλιαμ Καρβάλιο και Ζοάο Μάριο σήκωσαν το πολυπόθητο τρόπαιο, το οφείλουν εν μέρει και στην ακαδημία της Σπόρτινγκ από την οποία προήλθαν.

Δεν είναι μόνο η Σαουθάμπτον που «ενώνει» τους Ζοσέ Φοντέ και Σεντρίκ Σοάρες. Δεν είναι μόνο η εθνική Πορτογαλίας. Είναι και η Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην οποία έχουν προπονηθεί και οι δύο αμυντικοί.

Ο τερματοφύλακας της Πορτογαλίας, Ρουί Πατρίσιο, πριν αποκρούσει την κεφαλιά του Γκριζμάν ή το σουτ του Ζιρού στον τελικό, προπονούνταν στην ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Ο δέκατος ποδοσφαιριστής της Πορτογαλίας που  έπαιξε στον τελικό κόντρα στη Γαλλία και έχει περάσει από την Σπόρτινγκ Λισβόνας είναι ο Άντριεν Σίλβα, ο οποίος έμεινε εκεί για πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Σπόρτινγκ Λισαβόνας δήλωσε : «Ως Πορτογάλος είμαι πολύ χαρούμενος για όλη την εθνική ομάδα. Ως πρόεδρος της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, πρέπει να αναφέρω ότι στις 11 Ιουλίου υπήρχαν 10 παίκτες από την ομάδα μας. Δεν υπάρχει σύγκριση γι’ αυτό».

Η Ακαδημία άνοιξε το 2002 και ήταν η πρώτη με τέτοιο μέγεθος και ποιότητα. Έχει επτά γήπεδα προπόνησης εκ των οποίων τα τρία είναι τεχνητά και διαθέτει και στέγαση για τους ποδοσφαιριστές που έρχονται από μακριά.

Μπορεί να άνοιξε πριν 14 χρόνια, ωστόσο, η κληρονομιά της ξεκινάει πριν από αυτό.

Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι ο μοναδικός σύλλογος που προπόνησε δύο νικητές της «Χρυσής Μπάλας». Τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Λουίς Φίγκο!

Πηγή: metrosport.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.