Στα Μουδανιά ταξιδεύει η Νίκη το ερχόμενο Σάββατο (23/11 15:00) για το παραδοσιακό ντέρμπι της Χαλκιδικής αντιμετωπίζοντας τον «αιώνιο» της αντίπαλο, τον Π.Ο. Μουδανιών.

Τις δύο ομάδες χωρίζει μόλις ένας βαθμός, ενώ ο αγώνας του πρώτου γύρου έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος στα μέσα του Σεπτέμβρη. Από τότε αν και πέρασαν μόλις 2 μήνες μπορούμε να πούμε πως οι ομάδες έχουν αλλάξει αρκετά τόσο στον τρόπο παιχνιδιού τους όσα και σε πρόσωπα, με κύριο γεγονός την αλλαγή προπονητή στον πάγκο των γηπεδούχων μερικές αγωνιστικές νωρίτερα.

Με βάση τα όσα έχουν δείξει οι δύο αντίπαλοι, το ματς που έρχεται δεν θα είναι το τελευταίο μεταξύ τους για φέτος καθώς το πιθανότερο είναι να βρίσκονται και οι δύο στα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή Χαλκιδικής για το 2020. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι η πρώτη σεζόν που θα δοθούν τόσα πολλά παιχνίδια μεταξύ μπλε και πράσινων. Επειδή όμως μιλάμε για ποδόσφαιρο καλό είναι για κάτι τέτοιο να περιμένουμε το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Το δημοσιογραφικό κλισέ για παιχνίδια σαν αυτό είναι πως ανεξάρτητα την κατάσταση των δύο αντιπάλων στα ντέρμπι μπορούν να γίνουν τα πάντα και πως δεν υπάρχουν φαβορί. Αυτό ισχύει στο μέγιστο βαθμό και για τον αγώνα του Σαββάτου καθώς οι δύο ομάδες δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση και συνήθως τέτοιου είδους παιχνίδια κρίνονται από συγκεκριμένους τομείς. Όποιος από τους αντιπάλους καταφέρει να επικρατήσει σε αυτούς συνήθως έχει και το προβάδισμα για τη νίκη.

-Το αγωνιστικό πλάνο και η προσήλωση σε αυτό: 

Ο σχηματισμός των προπονητών δεν  είναι παρά μια πρόβλεψη για το ποιοι ποδοσφαιριστές μπορούν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους απέναντι στους αντιπάλους και να δώσουν προβάδισμα νίκης στην ομάδα τους. Εξίσου σημαντικό είναι σε ποιο βαθμό  οι 11 βασικοί και όσοι κληθούν να βοηθήσουν από τον πάγκο θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τις οδηγίες του προπονητή κατα τη διάρκεια όλου του 90λέπτου.

-Οι προσωπικές μονομαχίες:

Κάθε μια κερδισμένη μονομαχία είναι ένα μικρό βήμα για το στόχο. Κάθε μπάλα μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την έκβαση του αγώνα.

-Το «καθαρό» μυαλό και οι κρίσιμες αποφάσεις: 

Οι αποφάσεις του καθένα μέσα στο γήπεδο δημιουργούν προϋποθέσεις για τη δημιουργία καταστάσεων. Μια γρήγορη πάσα, ένα παραπάνω κοντρόλ ή ένα αχρείαστο φάουλ δίνουν ή κόβουν βαθμούς . Όταν αυτές οι αποφάσεις παίρνονται με κρύο αίμα συνήθως έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα. Οι σφυγμοί στα ντέρμπι είναι στα κόκκινα και το καθαρό μυαλό είναι μεγάλο αβαντάζ για όσους ποδοσφαιριστές έχουν αυτό το χαρακτηριστικό.

-Αποφασιστικότητα και θέληση:

Όσοι ποδοσφαιριστές βρίσκουν το μεγαλύτερο κίνητρο για τη νίκη στα παιχνίδια αυτά συνήθως είναι και αυτοί που διακρίνονται για την απόδοσή τους. Όσους περισσότερους διακριθέντες έχει στη σύνθεσή της η ομάδα, τόσο μεγαλύτερες και οι πιθανότητες για την επιτυχία.

-Τα ατομικά ή ομαδικά λάθη:

Ίσως ο νούμερο ένα παράγοντας στο ποδόσφαιρο. Όποιος κάνει τα λιγότερα λάθη, λέγανε παλιότερα, κερδίζει. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που τα αβίαστα λάθη έχουν μειωθεί το μότο αυτό μάλλον έχει εξελιχθεί στο όποιος οδηγήσει τον αντίπαλό του σε όσα το δυνατόν περισσότερα λάθη κρατάει την τύχη στα χέρια του.

-Η ατομική ποιότητα και στημένες μπάλες: 

Σε αγώνες που μένουν κυρίως στα δυνατά μαρκαρίσματα και σε μικρό καθαρό χρόνο παιχνιδιού όπως είναι συνήθως τα ντέρμπι, οι πιθανότητες να μπορέσει κάποιος να δείξει την ποιότητά του σαν ποδοσφαιριστής μειώνονται. Παρ όλα αυτά πάντα θα υπάρχουν τέτοιες στιγμές, λίγες οι πολλές, που ένα καλό κοντρόλ  μια πετυχημένη τριπλα ή ένα καλό σούτ πιθανόν να σημαίνουν βαθμούς. Από την άλλη είναι ευρέως γνωστό πως στο σύγχρονο ποδόσφαιρο από στημένες φάσεις προέρχεται σχεδόν το 30% των γκόλ. Αυτό από μόνο του λέει πολλά.

-Διαιτησία:

Είναι ο παράγοντας που κανείς δεν θέλει να κρίνει το αποτέλεσμα και να αλλοιώσει τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών. Επίσης ξέχωρα από τις σωστές ή όχι αποφάσεις του διαιτητή, ο τρόπος που κανείς σφυρίζει, ή όχι, είναι πολλές φορές καθοριστικός για το τι είδους αγώνας θα γίνει, αν θα έχει ρυθμό αν θα παιχτεί ποδόσφαιρο κτλπ.

Πατώντας εδώ  θυμηθείτε τι έγινε στον περσινό (31/10/2018) αγώνα μεταξύ ΠΟΜ και Νίκης στο στάδιο των Ν. Μουδανιών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.